Co víme o kukačce obecné

Rozšíření
Žije v celé Evropě a severní Africe. Je to stěhovavý pták, který na zimu odlétá do Afriky. Vrací se koncem dubna až začátkem května a odlétá většinou už v srpnu.
Vyskytuje se od nížin po vysoké hory. Nejčastěji pobývá v lesích a hájích.
Jak vypadá
Je asi tak velká jako hrdlička zahradní. Tedy, měří asi 30 cm. Má podlouhlé tělo zakončené dlouhým ocasem. Samečci jsou modrošedí někdy až šedí s příčným pruhováním. Spodní strana těla je bílá a na prsou jsou tmavě šedohnědé příčné pruhy. Samice jsou ze spodu hnědé až s červeným nádechem a proužkování je méně výrazné. Křídla mají špičatá a úzká. Jejich rozpětí je 55 – 60 cm. Na světle šedé hlavě mají krátký zobák, který je mírně zahnutý dolů.
malá kukačka
Život a potrava
Jsou to ptáci samotáři. Nikdy je tedy neuvidíme ve velkých hejnech. Většinou ji nenajdeme, a když ji spatříme v letu, tak si ji pravděpodobně spleteme s dravcem. Od něj se ale liší tím, že skoro nezvedá křídla nad úroveň těla.
Živí se především hmyzem. Ráda slupne housenku, velkého brouka nebo motýla.
 
Všichni jsme slyšeli, že kukačka snáší svá vejce do cizích hnízd s tím, že hostitelský pták vysedí a posléze se postará o její mládě. Pokud se jí podaří naklást svá vejce do hnízda konipasa, ťuhýka obecného nebo červenky, jejich reprodukční úspěch je nulový.
Za rok dokáže naklást 15 – 20 vajec do cizích hnízd, ale jaký je posléze výsledek, ji už nezajímá.
Když se po 12 dnech sezení vylíhne malý vetřelec, pustí se do práce. Nejprve vytlačí ven vejce hostitele. Někdy si takto poradí s už vylíhnutými mláďaty svého nevlastního rodiče.
Tím si zajistí své přežití. Pak už jen stačí čekat na to, až mu budou nosit jídlo až do zobáku. A tak to chodí asi tři týdny.
Může se ale stát, že se mláděti nepodaří zbavit konkurence, třeba z důvodu strmého hnízda nebo hladké stěny. Pak ho jeho nevlastní sourozenci mohou uklovat.
Proto kukačka nemá zapotřebí stavět si vlastní hnízda.
Někdy se stává, že pták pozná, že se jedná o cizí vejce a vyhodí ho ven. Ale protože tím riskuje, že vyhodí i vlastní, tak ho většinou přijme.
Samice nejprve sedí ukryta zrakům svých obětí a pozoruje stavbu hnízda a kontroluje, aby sama nenakladla vejce příliš brzy nebo pozdě. Udělá to v době, kdy hostitel je pryč. Buď stávající vejce sežere, nebo je odnese. Sama klade velice rychle. Většinou méně než minutu.
 ptáček s housenkou
Samička nežije jen s jedním samečkem. Navazuje během jara známosti s několika dalšími.
Nám známé kuku vydávají samci, kteří jím vábí samičky. Ty odpovídají kvikkvikkvik.